История

Освен общоприетите определения, като „Столица на хумора“ и „Българският Манчестър“ Габрово е известно и като „Града на мостовете“. Спецификата в релефа и местоположението на града ни са определили през годините не само облика на града, а и характера на габровеца – спечелили му славата на „корав балканджия“. В прозвището „град на мостовете“ би могло да се потърси и едно чисто символично значение, породено от факта , че именно тук минава основният проход свързващ северна и южна България.

В края на XIX и началото на ХХ век габровските каменоделци – майстори на мостове са сред най-търсените дори и извън пределите на българските земи. Има сведения, че габровски майстори, в последствие и предприемачи са строили мостове в турско, сръбско, влашко.

Именно обстоятелството, че  Габрово е град на мостовете, даде име на триеналето – „МОСТОВЕ“.

В заглавието влагаме два аспекта. Първият, чисто философски – МОСТА, като израз на вечното желание на човек да преодолява, да покорява, опознава и свързва. Естествения стремеж да се противопоставя на деление, граници, бариери, пропасти.

Във вторият аспект разглеждаме моста ,като най-значимото съоръжение построено от човек. Той е по-значителен и устойчив от къщите и по-свещен от храмовете, защото е по-достъпен. Принадлежи на всички и е еднакъв за всички.

Днес, когато сме изправени пред постоянен избор и най-вече избор на идентичност, темата за разделението е особено актуална и болезнена, не само за нас а и за цяла Европа. В този смисъл темата за МОСТОВЕТЕ, според нас се вписва в контекста на мотото на програма Creative Europe – „Еднакви в многообразието си“.

През 1974 г. в Габрово е открита първата Обща художествена изложба на работническа тема. Последното издание е през 1988г. и след близо три десетилетия прекъсване градът отново е домакин на събитие от такъв характер – Национално триенале по съвременна живопис „Мостове”. Възстановена е една отдавна прекъсната традиция и Габрово отново е център на съвременното художествено творчество.

Идеята за триеналето съществува още от 2016 г. и реализирането й е плод на инициативността и труда на екипа на Художествена галерия „Христо Цокев”.

Като партньори на триеналето са привлечени Министерството на културата, Община Габрово и Съюза на българските художници.

Изложбата се провежда под патронажа на Кмета на Община Габрово.

Експозицията е съпътствана от каталог с творбите на участниците.

 

ИЗДАНИЕ 2017Г.

В първото издание на Националното триенале, през 2017г.  взеха участие  61 художника със 99 творби.

Наградените в Националното триенале ,,Мостове” 2017 година са:

 • Награда на Община Габрово – 1 000 лв. и диплом и право на самостоятелна изложба в Художествена галерия ,,Христо Цокев” се пресъди на Коста Дончев за творбата „Задушница”.
 • Награда на Министерство на културата – 1 000 лв. и диплом се пресъди на Цветан Колев за творбата – „Светлини”.
 • Награда на Художествена галерия ,,Христо Цокев” – 800 лв. и диплом се пресъди на Донка Неделчева за творбата „Субекти.
 • Награда на ХГ ,,Христо Цокев” за млад автор (до 35 години) – 500 лв. и диплом се пресъди на Явор Костадинов за творбата – „Дунав мост I и II. Вариант VII“.
 • Награда на Областен управител Габрово – плакет се пресъди на Ема Вертерова за творбата -„Пеперуда”.
 • Наградa на Дирекция ,,Национален парк Централен Балкан” се пресъди на Тодор Захариев за творбата –  „Тиха земя”.
 • Награда на СБХ се пресъди на Румен Дешев за творбите – „Композиция I“ и „Композиция II“.

 

ИЗДАНИЕ 2021Г.

На 2 юли 2021 г в Художествена галерия „Христо Цокев” се състоя тържественото откриване на второто издание на Национално триенале по живопис „МОСТОВЕ”. За изложбата постъпиха творби на 117 автори. На 19.06. 2021 г. жури в състав: Председател: Любен Генов, Председател на СБХ и членове:    Десислава Дикова, гл. експерт КНМИИ при Министерство на културата; Иван Христов,     старши експерт отдел „Култура и туризъм“ в Община Габрово; Людмил Веселинов, Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства; Момчил Георгиев, член на ръководството на секция „Живопис“ на СБХ; Евгени Недев, Директор на ХГ „Христо Цокев“ и Мариана Манева, член на ръководството на СБХ – Габрово допусна до участие 92 художници, представени със 139 творби.

Номинирани за награди са следните автори:

 1. Антон Гошев
 2. Васил Тенев,
 3. Велин Динев,
 4. Владимир Аврамов,
 5. Георги Попов,
 6. Дончо Захариев,
 7. Евгени Недев,
 8. Злати Златев,
 9. Иван Велчев – Йово,
 10. Красимир Русев,
 11. Николай Тодоров,
 12. Пламен Кирилов,
 13. Севда Потурлян,
 14. Стиляна Узунова.

Носители на награди са:

 1. Наградата на Община Габрово бе присъдена на Пламен Кирилов за неговите картини „Някъде във времето VI” и „Някъде във времето VII”.
 2. Наградата от Министерството на културата получи Иван Велчев-Йово за творбата „Дефиле I”.
 3. Наградата на СБХ беше присъдена на Стиляна Узунова за картината „Живот”.
 4. Наградата на Художествена галерия „Христо Цокев” бе присъдена на Злати Златев за неговата картина „Забравени мостове II”.
 5. Наградата на Областен управител Габрово получи Николай Тодоров за картината „Таинство- Първични знаци II”.
 6. Наградите на „Сиела норма“ се присъдиха на: Севда Потурлян за картината „Отнета гледка” и на Георги Попов за картината „Пролетно слънце”.

В категория „млад автор” бяха определени следните номинации:

 1. Гергана Балабанова,
 2. Деян Боев,
 3. Мариана Стоянова,
 4. Мехмед Окан,
 5. Петра Димитрова.

Петра Димитрова бе отличена  с наградата на ХГ „Христо Цокев“ за млад автор за картината „Аспаруховия мост II”.

Мариана Стоянова е носител на втората награда в категория млад автор. Отличена е за  картините „Пейзаж # 5 – серия „Природа“ и  „Пейзаж # 6 – серия „Природа”.

Нели Недева