История

Художествената галерия е открита на 5 септември 1962г.   и първоначално функционира като художествен отдел към Исторически музей – Габрово. Експозицията наброява едва 40 произведения – живопис и скулптура. Сред авторите се открояват имена като – Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Владимир Димитров – Майстора и др. Централно място в изложбата е отредено на Христо Цокев, представен чрез пет живописни платна – всички те портрети на известни габровски личности от късното Възраждане.

Оскъдни са данните, с които днес разполагаме за първоначалния фонд. Част от Колекцията „Стари майстори“ е предоставена от Националната художествена галерия.

От публикация в тогавашната местна преса става ясно, че целта която си поставят създателите на галерията е: „…да издири, събере и покаже на гражданите най-добрите творби на художниците от града и окръга, както на по-старите, така и на по-младите художници. Така посетителят ще има възможност да добие още по-пълна представа  за развитието на изобразителното изкуство в габровския край, да се  запознае с най-изтъкнатите му представители и с техните произведения. Художествената галерия ще заема важно място  в културния живот на окръга за възпитание на естетическото чувство на трудещите се.“

През 1974г. галерията  става самостоятелна институция, със собствена сграда, построена за първото издание на ОХИ „Човека и труда“. От 1987г.   носи името на родения в Габрово Христо Цокев - един от първите български художници с академично образование, завършил Московското художествено училище.

Историята на галерията е свързана с имена като Кънчо Цанев, Минчо Минчев, Митьо Солаков, Никола Николов, Светлин Русев и редица други известни български творци.

Галерията разполага с мащабни специализирани изложбени пространства, с обща площ от 1500 кв.м. Съдържанието на представяните в тях художествени изяви са ориентирани към традиционните публики. Преобладават предимно общи и тематични изложби. Във фондохранилищата на площ от 500 кв.м. се съхраняват над 3 000 експоната.

Художествената галерия е домакин на четири традиционни изложби: Национална изложба "Пролетен салон на жените художнички"; Изложба, посветена на деня на Габрово; Есенен салон и Годишна изложба  на габровските художници.

Художествена галерия „Христо Цокев“ е организатор на Международен пленер по живопис „БОЖЕНЦИ“ и на Национално Триенале по живопис „МОСТОВЕ“ и съорганизатор на Детско биенале под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България и с подкрепата на Почетния консул на Република България във Фландрия, Белгия.

Наред с гостуващи изложби, тук се провеждат и различни културни мероприятия: представяне на книги; музикални вечери и събития; тържества по повод връчване на различни награди.

Нели Недева