History

На 05.03.2019г. в Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово в присъствието на кмета на града госпожа Таня Христова се откри Национална изложба „Пролетен салон на жените художнички”.

Това е първото издание на изложбата в която допуснати за участие са 62 авторки, представени със 100 творби – живопис, графика, фотография, колаж, скулптура и др. Жури в състав: Евгени Недев, Иван Христов – Грога и  Николай Цветанов определиха номинираните и носителите на награди в две категории. За млад автор призът бе връчен на Деница Дакова от София за скулптурата „Десетилетие”. Творбата е триптих и се отличава с новаторския подход на авторката към формата и обработката на материала. Носител на Голямата награда е Димка Ставрева от Благоевград за живописната творба „Нощ“. Картината се откроява с дълбочина, контраст, богатия колорит и авангардната интерпретация на пейзажа като жанр.

Номинираните за наградите са: Ана Топалова – Благоевград, Амалия Минчева – Габрово, Галина Павлова- София, Деница Дакова – София, Димка Ставрева – Благоевград, Ема Вертерова – Габрово, Мария Алексиева – Бургас, Мартина Караиванова – Велико Търново, Наташа Ноева – Тутракан, Невена Лефтерова – Лясковец, Снежана Неделчева – Генова – София.

В България дамските изложби имат големи традиции. Първата изложба  на жени художнички се е състояла през 1928 г. в Държавната художествена академия. Същата година се основава и „Дружеството на жените художнички.“ Десет години по късно през 1938г. дружеството организира изложби в Белград и Загреб, като участват 45 художнички и скулпторки с общо 180 творби в който се показва модерния град и образа на модерната жена. В Габрово от десетилетия се организира регионална изложба „Пролетен салон на жените художнички“ посветена на 8 март. Тази година бе взето решение изложбата за напред да стане национална.

„За финал ще си позволя да цитирам Пикасо според когото публиката влиза в галериите защото има нужда от възхищение. В един свой епилог той казва: “Най-важното в тези времена на духовна нищета е да създадеш възторг.”

Уважаеми дами и господа, госпожо Христова за мен е чест да бъда домакин и да открия тази изложба превърнала се в празник за сетивата,  предизвикваща истински възторг.“ – с тези думи Евгени Недев, Директор на ХГ „Христо Цокев“, Габрово откри изложбата.

Приветствие към присъстващи и отличени отправи и госпожа Таня Христова – кмет на Община Габрово, връчвайки наградите.

Експозицията може да бъде видяна до 12.04.2019г.

error: Content is protected !!